In timp ce anotimpul calduros este tot mai lungi si ocupa tot mai mult timp dintr-un an si temperaturile ating si depasesc pragurile caniculare montarea aparatelor de aer conditionat este o necesitate in viata de zi cu zi.
Un aparat pentru aer conditionat este cu atat mai important cu cat oamenii din cauza activitatilor pe care le desfasoara petrec mai mult timp la birou, in case si in institutii precum si in alte spatii inchise.
Pentru ca aerul conditionat sa aiba parametrii maximi trebuie sa fie respectate unele cerinte. Unitatea interioara trebuie sa fie fixata cat mai bine pe pozitia stabilita cu beneficiarul si sa se afle la cel putin 5 cm de tavan. Se va fixa pe urmatoarele tipuri de pereti: beton, BCA, caramizi, carton si gips precum si panouri de termopan.
In cazuri speciale se pot face contra cost suporti speciali pentru pozitia de montaj. Cu toate acestea va trebui sa evitati pozitionarea langa alte echipamente electrice.
Unitatile exterioare trebuie sa fie puse astfel incat montajul si intretinerea sa poata fi facute in limite de siguranta. Peretii de montaj trebuie sa fie rezistenti pentru a putea sustine unitatea atat cand functioneaza cat si cand nu. Se recomanda ca diferentele de nivel pe inaltime sa nu fie mai mari de 5 m.
Prima operatiune in momentul montarii aerului conditionat este cea de gaurire a peretilor exteriori pe unde trec tevile cu freon. Se numeste in general freon si ne referim la agentul pentru racire. In prezent agentul de racire este eco spre deosebire de cel folosit la vechile instalatii.
Sunt si aparate de aer conditionat care au dublu split si care au doua unitati interioare ce se pot atasa la un singur compresor.
Etapa urmatoare de montaj la aparatele de aer conditionat este pregatirea suportului pentru unitatea interioara. Se dau patru gauri in pereti si se introduc dibluri de plastic.