User Rating: 1 / 5

Star ActiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Aproape de golful Mraconia putem vedea sapat in stanca chipul lui Decebal, o satuie cu dimensiunile de 55 m inaltime si 25 m latime. Statuia este mult mai inalta decat Colosul din Rodos insa este cu 6 m mai mica decat Statuia Libertatii din New York. Ideea de a face o asemenea statuie a fost a omului de afaceri roman Iosif Constantin Drafan si constructia sa a durat 10 ani pentru ca echipa de sculptori si alpinisti sa o termine. Executarea acestei lucrari are loc sub conducerea sculptorului orsovean Florin Cotarcea si a avut loc in ciuda pericolului care a fost impus de inaltimea la care s0a lucrat, de caldura si de vipere.

Aproape de Chipul lui Decebal este Manastirea Mraconia care a fost ridicata in locul unui puct de dirijare si de observare a circulatiei navale de pe Dunare. Relieful din zona nu a permis trecerea mai multor vase in acleasi timp si de aici a aparut si necesitatea unui punct de observare si de dirijare.

Printre lucrurile pe care turistii le pot face la Cazanele Dunarii se afla si vizitarea unei pesteri din zona Cazanelor Dunarii. Pestera se afla pe versantul stang, in Cazanele Mari si e partial inundata cu apa inca de la crearea lacului de acumulare.

Pestera a fost declarata rezervatie speologica datorita resturilor fosile de Ursus spelaeus si a unor specii endemice. Vizitarea se recomanda in lunile octombrie si mai, cu exceptia perioadelor de grup, si in prezenta unor ghizi specializati in speologie din cauza gradului de dificultate si a accesului in etajul acesta.

 

Pe malul sarbesc aproape de Cazanele Mici se afla de 2000 de ani o placa denumita Tabula Traiana. Pe celalalt mal trece vechiul drum roman cu un parapet de protectie. Tabula a fost fixata pe piatra si pe ea se afla doi delfini care plutesc si un vultur zburand pe cer.